Kezdőlap Baxtarte Balkán LMBTQIA

Balkán LMBTQIA

A Balkan LMBTQIA-t Brüsszel balkáni régióból származó önkéntesei alapították.

A közösség segíti azokat az LMBTQI-embereket, akik hozzájuk hasonlóan a Balkán-országokból érkeztek, képviselik az érdekeiket, és még ennél is sokkal többet tesznek. Partikat szerveznek, szabó-varró workshopokat tartanak, ahol megjavítják egymás és barátaik elszakadt ruháit, miközben jókat beszélgetnek.

A szervezet fő szerepe azonban a diszkrimináció minden formája elleni küzdelem. A csapat jogi és fordítási segítséget biztosít.

Az egyik legismertebb akciónk a zenei csatánk, vagyis a “Balkan Party”. Ezeken az estéken ledöntjük az határokat: azokat, amelyeknek az LMBTQI közösségek tagjai folyamatosan nekiütköznek, de azokat is, amelyeket a Balkán-közösségeket állítanak egymás közé. Ragaszkodunk ahhoz a szabályhoz, miszerint mindenki jöhet hozzánk, mindenki eltöltheti nálunk az idejét, legyen az bárki vagy bármi.”

“Amikor 20 éves voltam, volt egy 17 éves fiú a falumban, aki szintén meleg volt. Soha nem beszéltünk a szexualitásunkról, mivel egy kicsi közösségben Bulgáriában melegnek lenni tabu. De mindig tudtunk egymásról. A férfiak a faluban tudták, hogy ha szexelni akartak és nem találtak egy arra hajlandó nőt, akkor hozzá mehettek. Amikor a srác 17 éves lett, az édesanyja úgy döntött, hogy hozzáadja egy lányhoz. Én tudtam, hogy ő soha nem akart egy lánnyal élni. De egy szót sem szólhatott. Egy héttel az esküvő után öngyilkos lett. Mindenki tudta, hogy azért lett öngyilkos, mert meleg volt és nem akart heteró életet élni, de senki sem tett vagy mondott semmit, én magam sem. Egy évvel később magamnak is bevallottam, hogy nagy hibát követtem el. Nem támogattam. Azóta máig beszélek erről, mivel erősnek érzem magam ahhoz, hogy kiálljak azért, ami az országomban történik. Remélem, hogy a meleg férfiak kellően bátornak érzik majd magukat ahhoz, hogy kiálljanak magukért a közösségemben.”

Biser Alekov

Samira Habib Queer Muszlim blogja: http://queermuslimproject.tumblr.com/