Kezdőlap Dikhelő Július 4-én lesz a 25. Budapest Pride Felvonulás

Július 4-én lesz a 25. Budapest Pride Felvonulás

A Budapest Pride sajtóközleménye

Idén már huszonötödjére rendezik meg a Budapest Pride Fesztivált. A jubileumot ünneplő fesztivál fénypontja, a felvonulás 2020. július 4-én, az egy hónapos fesztivált követően a szabadság és az egyenlőség jegyében borítja majd szivárványba Budapest utcáit.

Budapest Pride 2020
Fotó: Budapest Pride

Csatlakozz a Facebook-eseményhez!

https://www.facebook.com/events/511790156357094/

“Vedd vissza a jövőd!” – így szól a Budapest Pride Fesztivál idei szlogenje. Hogyan képzeljük el az életünket 5, 10, 20 év múlva? A 25. Budapest Pride Fesztivál témája a közös jövőtervezés és az egymást összekötő hidak építése. Milyen válaszokat adhatunk a mindennapjainkat átszövő apátiára, a klímakrízist övező növekvő félelemre, a lakhatási válságot és a mindennapi megélhetést övező nehézségekre és szorongásra? Milyen válaszaink vannak a demokrácia válságára, amikor sorozatosan születnek narratívák és döntések az érintettek bevonása nélkül? Milyen utakon tudunk elindulni egy részvételt és reprezentációt jobban biztosító demokrácia felé? Hogyan tudunk hidakat képezni a társadalomban egyre növekvő árkok fölé? Itt az idő, hogy azok, akik eddig mellőzve és hanyagolva voltak, visszavegyék a jövőjük felett az irányítást, és közösen lépjenek fel az érdekeikért.

Az egy hónapos Budapest Pride Fesztivál mára hazánk legnagyobb civil fesztiváljává nőtte ki magát. A Pride Hónap alatt tavaly több mint 100 programot szervezett közel 50 civil szervezet, informális csoport, baráti társaság és magánszemély. A 2019-es palettán a biciklitúrától a politikusi kerekasztalig, a színházi előadástól az ékszerkészítő workshopig a korábbi várakozásokat is felülmúlóan sokszínű fesztiválprogram állt össze az alulról szerveződő közösségi programokból. A szervezők idén is hasonlóan sokrétű és újító szellemiségű programokra számítanak az új és visszatérő programszervezőktől, akik mára komolyan meghatározzák a Budapest Pride Fesztivál arcát és karakterét.

A Felvonulást az év legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party követi, ahol az LMBTQ közösség és támogatóik együtt ünnepelhetik Budapest legnagyobb koncerthelyszínén, a Budapest Parkban a 25 éves Fesztivált.

A Budapest Pride szervezői évek óta azon dolgoznak, hogy a Felvonulás a lehető legzavartalanabbul és legszabadabban valósulhasson meg. Ennek eredménye, hogy 2018-ban és 2019-ben is bárhol lehetett csatlakozni a menethez, mely kordonok nélkül vonult. Reményeik szerint a több tízezer résztvevő idén is a szabadság jelképeként állhat majd ki az egyenlőség és az emberi jogok mellett Budapest utcáin, és a menethez bárhol lehet majd csatlakozni.

Arról, hogy a Felvonulásra miért van szükség, itt olvashattok, vagy megnézhetik az előző évi kampányvideót: