Kezdőlap Dikhelő Szabad Bíróság, Szabad Gyöngyöspata – tüntetés február 23-án

Szabad Bíróság, Szabad Gyöngyöspata – tüntetés február 23-án

Az Idetartozunk Egyesület közleménye

Kedves Barátunk!

Az elmúlt harminc év ledurvább kormányzati támadását szenvedi el a hazai cigányság akkor, amikor a kormány a gyöngyöspatai kárpótlási ügyben a bíróság által megítélt kártérítés kifizetésének megakadályozására, lassítására és ellehetetlenítésére törekszik. Az ügyet a romák elleni közhangulat fokozására használja, a kártérítés természetben történő kiegyenlítését szorgalmazza figyelmen kívül hagyva tudatosan azt a tényt, hogy a kártérítés minden esetben pénzbeli jóvátételt jelent.

Ezzel a magatartásával a kormány közvetve felhatalmazta a hazai szélsőjobb erőt, hogy újra a roma közösségre vessék magukat, ennek következménye Miskolcon és Sályban a szélsőjobbos felvonulás is

Arra kérünk téged és a szervezet tagjait, képviselőit, hogy felül emelkedve az esetleges szervezeti vitákon, legyetek részesei e közös kiállásnak és tartsatok velünk, minél több településről a Szabad Bíróság, Szabad Gyöngyöspata elnevezésű országos méretű, társadalmi szövetségesekre támaszkodó békés felvonuláson, demonstráción. Kötelezettségünknek érezzük a társadalmi kiállást és a szolidaritás megszervezését a megtámadott bíróságok és az érintett személyek mellett. Kérjük, hogy csatlakozzatok hozzánk, ha egyetértetek azzal, hogy elsődleges feladatunk a társadalmi béke megőrzése, és egyben az igazságszolgáltatás intézményeinek és az emberek állampolgári jogainak megvédése.

A demonstráció napja egyben a 2008-2009 évi rasszista sorozatgyilkosságok tatárszentgyörgyi áldozatainak emléknapja! 2020. február 23-án kötelességünk felidézni, hogy a gyűlöletkeltő és az embereket egymás ellen fordító, uszító propaganda súlyos tragédiákhoz vezethet.

Találkozzunk 2020. február 23-án, vasárnap Budapesten!

13.00 – 13.30. Gyülekezési pont: Puczi Béla emléktáblánál, Nyugati tér (Pályaudvar parkolója), innen a Markó utca 16. szám elé vonulunk (A Kúria épülete) és elmondjuk a független bíróságok védelme kapcsán az üzeneteinket.

14. 15 – 15. 30 a Kossuth téren demonstrálunk, és felszólalunk a kormány képviselőinek a gyöngyöspatai kártérítési ügyben kifejtett véleménye és törvénybe ütköző beavatkozása ellen, a jogállami keretek és a bíróságok függetlenségének megsértése ellen. (Demokrácia tér, a Parlament déli kapuja, Metró bejárat felőli oldal)

Várjuk visszajelzéseteket az alábbi email címen: idetartozunk@gmail.com

Üdvözlettel:
Setét Jenő
elnök
Idetartozunk Egyesület

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1473695312808252/