Ha szeretnéd anyagilag támogatni céljainkat és munkánkat, azt az alábbi PayPal “Donate” gombra kattintva megteheted. Előre is nagyon köszönjük!

Támogasd a QRTV-t és roma LMBTQI meneteink létrejöttét!

Az európai roma LMBTQI emberek többszörös kirekesztettséggel és diszkriminációval szembesülnek a származás, a társadalmi nem, és a szexuális orientáció kereszteződéseiben. Ennek fontossága még nem szerzett elegendő figyelmet és publicitást.*

Célunk a roma LMBTQI kamionokkal: – hogy a másságukkal küzdő roma embereknek (is) támaszt nyújtsunk, erőt adjunk saját identitásuk elfogadásában vagy felvállalásában, ami a roma családokban olykor nehezebb lehet az információhiány, az egyébként is rájuk nehezedő előítéletek, a tradíciók és a vallás nyomása alatt;

– információ terjesztése az LMBTQI létről a roma közösségekben;

– a roma és a nem roma többségi társadalom figyelmének felhívása az elfogadás fontosságára az LMBTQI-közösséggel szemben, és fordítva: vagyis az LMBTQI közösség figyelmének felhívása az elfogadás fontosságára a roma-LMBTQI-közösséggel szemben, hiszen a roma LMBTQI emberek az LMBTQI közösségeken belül is rendszeres kirekesztéssel, visszautasítással szembesülhetnek;

– annak kifejezése, hogy cigányok és nem cigányok, hetero és LMBTQI emberek együtt is képesek tenni az egyenjogúságért, és a békés, vidám együttélésért;

Ha támogatnád a céljaink bármelyikét, a PayPal “Donate” gomb segítségével tudsz a menet szervezői és a QRTV szerkesztői számára adományt küldeni, gyűjteni. Előre is nagyon köszönjük!

Farkas László alapító, QRTV Europa
szervező, roma-LMBTQI menetek a Budapest Pride-on
*Prágai Nyilatkozat 2015 – ARA ART

A QRTV Europa egy szórakoztató, kulturális, életmód- és zenecsatorna. Küldetése, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző európai közösségeket, segítse az európai emberi jogi mozgalmakat, aktivistákat és civil szervezeteket a mindenki számára befogadóbb társadalmak, az igazságosabb és egyenlőbb jövő kialakításában.

Miért pont QR?

A QR a QueeR* egy általunk kitalált, sajátos rövidítése, mivel tartalmainkban a queer és LMBTQI emberek (a többségi médiafelületeken egyébként kevésbé reprezentált csoportként) kiemelt figyelmet kapnak. Ugyanakkor határozottul hiszünk benne, hogy a QRTV-n mindenki találhat magának hasznos, szórakoztató és új ismereteket nyújtó tartalmakat.

A QR rövidítés mindezen túl utal Európa egyik többszörösen marginalizált csoportjára, a “Queer Roma”, tágabb értelemben a roma LMBTQI emberekre, akikhez mi magunk, a kezdeményezők is tartozunk vagy kapcsolódunk.

A QRTV egy queer roma tévécsatorna.

Fő célunk, hogy nagyobb láthatóságot biztosítsunk ezen közösség tagjainak, közelebb hozzuk egymáshoz a roma és az LMBTQI embereket, bemutassuk ezeknek a  csoportoknak az életét, és segítsük őket, valamint a hasonló kihívásokkal szembenéző csoportokat egy felszabadultabb, kiegyensúlyozottabb, valamint a különböző identitásokat és kulturális háttereket támogató jövő kialakításában.

A QR utal továbbá  a QR-kódra is, amely a későbbiekben kiemelt szerepet kap a műsorainkhoz kapcsolódó extra tartalmak elérésében.

Saját gyártású tartalmainkat a testi és lelki egészségtudatosság valamint a vegetáriánus és vegán** életszemléletet elismerésével készítjük. Fontos feladatunknak tekintjük a környezettudatosság erősítését, így a QRTV-nek hátteret biztosító szerverünk 100%-ig megújuló, szén-dioxid-kibocsátás-mentes energiával működik.

Tiszteljük az egyetemes szereteten alapuló, testvériséget hirdető vallásokat, világnézeteket, inkluzív egyházi csoportokat.

Nyitottsággal várjuk azon szervezetek, bloggerek, aktivisták, tartalomkészítők jelentkezését, akik hozzájárulnának a fenti célok bármelyikéhez, színesítenék a QRTV műsorpalettáját.

*”A queer olyan embereket jelöl, akik számára a szexuális irányultság és a nemi identitás képlékeny, nem csupán két pólusban képzelhető el (hetero/meleg vagy leszbikus; férfi/nő). A queer másik jelentése szerint egy gyűjtőszó olyan egyénekre, akik nem heteroszexuálisak és/vagy ciszneműek. Emellett a queer politikai állásfoglalást is jelent, amely ellenzi nemcsak a domináns heteronormatív struktúrákat, hanem a mainstream LMBT-mozgalmak hagyományos politikáját is. Angol nyelvterületen eredetileg (és a mai napig) szitokszó (mint a „buzi”), amit a közösség sok helyen visszakövetelt magának.” (Szerző: Karsay Dodó, Virág Tamás).” (Forrás: Magyar LMBT Szövetség – Kérdőjelek helyett – LMBTQI-kisokos a médiának. Szerző: Karsay Dodó, Virág Tamás)

** “A veganizmus követőjét vegánnak nevezik. A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát; amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is.” (Forrás: Wikipedia)