Kezdőlap Baxtarte Gadjo Dildo

Gadjo Dildo

A ’Gadjo Dildo’ egy kabaré jellegű előadás, amely három roma színésznőt és egy drag queen műsorvezetőt mutat be. Követve három teljesen eltérő személyiségű roma nő élettapasztalatát, gúnnyal kezelik a nem romákról rájuk vetülő hiperszexualizálást, de a szexualitásuk minimalizálását is, amit viszont a hagyományőrző közösségeik felől kapnak. A darab egyfajta teleszkópként működik, amelyen keresztül egy távoli Földet láthatunk. Egy Földet, ahol a roma nők élnek – a kívánságaikkal, reményeikkel, reakcióikkal és vízióikkal, amelyek túlmutatnak a hozzájuk társított, társadalmilag elfogadható sztereotípiákon.

A darab címe Tony Gatlif 1997-es filmjére, a Gadjo Dilóra (jelentése: Őrült idegen) hajaz, ami a Giuvlipen esetében egy queer “d” betűvel lett forradalmasítva.
Az ötlet az, hogy bemutassák és felborítsák a roma nőkkel kapcsolatos legelterjedtebb sztereotípiákat az egész világon, mint az „egzotikus”; “sikkes”; “alázatos”; “rejtélyes”; „Belföldi” és „indiai” – az első jelenetek egyikében. Minden történetet a „A cigány élmény”, a show drag queen-je büszkén és hangosan alkotja meg a szlogent.

Stáb: Mihaela Drăgan, Elena Duminică, Zita Moldovan, Paul Dunca

Online Videók a Gadjo Dildo-ról:

 

Photo gallery of the play: