Kezdőlap Baxtarte Roma Fiúk: A szerelmi történet

Roma Fiúk: A szerelmi történet

A roma LGBTIQ közösséget nagyon kevés filmben képviselik. A roma közösségben a homoszexualitás témájával foglalkozó kevés film egyike a cseh dokumentumfilm stílusú ROMA BOYS (ROMA FIUK): A szeretet története, rendező: Rozálie Kohutová.

A forgatókönyvet egy cseh roma aktivista, David Tišer írta, amely lényegében saját történetét mondja el. Dávid a roma közösségben, mint roma jogi aktivista néz szembe a fenyegetésekkel amiatt, hogy meg akarta osztani az élete és szerelmi történetét: „két roma fiú története és egymás iránti szeretete”.

Ez egy élénk és színes film a szerelemről és az aktivizmusról, mely egyszerre vicces és fájdalmas is, de ami a legfontosabb, rávilágít a roma LGBTIQ emberek helyzetére. A két főszereplő különböző történeteinek elmondásával a film segít és támogat más LGBTIQ romákat, abban a küzdelemben, hogy ne tagadják meg, hogy kik is ők, egyszerre mindkettő: Roma és LGBTIQ. Ahogy azt Dávid a film megnyitójában is kihangsúlyozza: „A romák folyamatosan arról sírnak, hogyan diszkriminálják őket. De nem veszik észre, hogy közben ők maguk is diszkriminálnak ”

About David Tišer:

David az ARA ART szövetség igazgatója, amely a kultúrára, a társadalmi átfedés, oktatás és a roma LGBTQIA közösségek érdek képviseletére őszpontosít. Ő is roma, tanár és színházigazgató. A múltban a romák kisebbségi ügyekért felelős kormánytanácsának tagja volt. Jelenleg tagja az Emberi Jogok Kormányzati Tanácsának szexuális kisebbségi jogainak bizottságának. 2009-ben forgatókönyvet írt a „Roma Boys – A szerelem története” egy fél dokumentumfilmhez saját élettörténetére alapozva. A Nemzeti Színházban a “Az én szomszédom, az én ellenségem” című játékban, amely a csehek és a romák együttélésével foglalkozott, az egyik fő szerepet játszotta. Művészi előadásáért később az Alfred Radok-díjra jelölték ki a 2011-es évben pedig az év tehetség kategóriáját. David a roma európai LMBTAIQ mozgalom alapítója. David diplomát szerzett a prágai Károly Egyetem roma tanulmányaiban. A roma kultúra múzeumának díját 2018-ban kapta meg.

Adam Holubovský